"Спаси София" проведе партийно учредително събрание в столицата.

Преди началото му Борис Бонев посочи пред журналисти, че имат три основни цели - да спечелят местните избори тази година в София още на първия тур, болшинство в Общинския съвет. Трета цел е още първия ден, след като спечелим, да докажем, че София може да се управлява по по-различен начин, така че всички наши мечти за модерен, цивилизован европейски град да се осъществят в най-кратки срокове, добави той.

"Спаси София" иска голямо обединение за предстоящия местен вот и затова, макар и в начален етап, разговаряли с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", предвид тежките реформи, които трябвало да проведат след 17 години управление на ГЕРБ в столицата.  Важно условие било обаче първо да се разберат за приоритети, каква е визията за града след четири години управление, и тогава да говорят за конкретни имена. Самият Борис Бонев бил готов да бъде кандидат за кмет, предвид опита и екипа, с който работи, но в никакъв случай нямало да допусне номинацията му да бъде причина да не се осъществи обединението.

Първите избори, на които партията ще се яви, са местните тази година в столицата, поясни Бонев. Той допусна, че могат да помогнат на други сходни организации по места.

При откриването на форума активисти припомниха какво са свършили до момента, как изглежда сега столицата и каква е визията им за развитие. "Спаси София" не е поредният спасител, а призив към всеки да поеме своята отговорност сега и да действа смело. Сред целите е София да стане "петнайсетминутен град", което означава административните услуги, детските градини и училищата да бъдат на близко разстояние, както и зелен и иновативен град. 

Участниците в учредителното събрание предстои по-късно днес да изберат ръководство. Очаква се председател на формацията да бъде Борис Бонев.
Нелли Желева/ БТА