Заупокойна света литургия, пък, ще има в Троянския манастир
Митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия.

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит, който почина късно снощи след продължително боледуване във Военномедицинската академия. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК

В храма "Св. Марина" беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влязат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит, посочва БТА.



Днес ще има извънредно заседание на Светия синод, на което, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията за организирането на опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит.

Троянската света обител също осъмна с траурна лента, спусната на входа, в знак на почит към вече покойния патриарх Неофит. В параклиса на манастира беше отслужена заупокойна литургия, съобщи NOVA .

"Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа". Това разказа архимандрит Григорий.

Именно в Троянския манастир започва монашеския път на Неофит. Всички очакват и тук да е последния му дом. „Дядо Неофит не е пропускал година и храмов празник, в който да посети манастира”, допълни той.

За монасите днешния ден е и тъжен, но и ден за спомени свързани с патриарх Неофит. „Искам да споделя нещо, което съм казвал на много малко хора. Лично бях свидетел как, още като митрополит, Неофит се наведе на много по-нисък от него чин духовник и най-искрено поиска прошка и целуна ръка. Това се случи пред мен”, спомня си архимандрит Григорий.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС