Заупокойна света литургия, пък, ще има в Троянския манастир
Митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия.

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит, който почина късно снощи след продължително боледуване във Военномедицинската академия. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК

БГНЕС

Георги Димитров

В храма "Св. Марина" беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влязат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит, посочва БТА.

Днес ще има извънредно заседание на Светия синод, на което, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията за организирането на опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит.

Георги Димитров

Троянската света обител също осъмна с траурна лента, спусната на входа, в знак на почит към вече покойния патриарх Неофит. В параклиса на манастира беше отслужена заупокойна литургия, съобщи NOVA .

"Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа". Това разказа архимандрит Григорий.

Именно в Троянския манастир започва монашеския път на Неофит. Всички очакват и тук да е последния му дом. „Дядо Неофит не е пропускал година и храмов празник, в който да посети манастира”, допълни той.

За монасите днешния ден е и тъжен, но и ден за спомени свързани с патриарх Неофит. „Искам да споделя нещо, което съм казвал на много малко хора. Лично бях свидетел как, още като митрополит, Неофит се наведе на много по-нисък от него чин духовник и най-искрено поиска прошка и целуна ръка. Това се случи пред мен”, спомня си архимандрит Григорий.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС