Според председателя на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун обаче има още какво да се желае и като законодателна инициатива, и като начин на мислене относно хората
България е много по-гостоприемно място за децата със синдром на Даун и младежите и възрастните хора с Даун - такова мнение изрази в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" по NOVA Тони Маринова, председател на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун. Според нея обаче "ние все още сме им длъжници".

Модел със синдром на Дарун дефилира на Нюйоркска седмица на модата
 
На 21 март се отбелязва Международният ден на хората със синдром на Даун.

"Преди 10 години нямаше достатъчно информация. Тогава все нашите деца можеха да се бъдат приемани свободно в детска градина и в училище. А вече в последните години това е законово уредено", обясни тя и допълни, че има още какво да се желае и като законодателна инициатива, и като начин на мислене относно хората, страдащи от заболяването.

Десет мита за децата със Синдром на Даун (ВИДЕО)

"Първото, което трябва да направим, е да сменим мисленето на хората. Да махнем предразсъдъците. Просто трябва да подредим на институционално ниво нещата. Там са проблемите", коментира Маринова.

Тя обясни и какво е важно да направят родителите на деца със синдрома на Даун: "Първото важно е бързо да се отърси от вината, от гнева. От мисълта, че някой го наказва с това дете. Невежеството е най-големият проблем. На родителите им казвам: „Хората ще ви приемат такива, каквито вие се приемате”.


Как дете със синдром на Даун си приготвя закуска? (ВИДЕО)
 
"Важното е хората да вярват в децата си", заключи Тони Маринова.

nova.bg