Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
64093

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
  • Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията

В Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията Виолета Николова. През миналата година стана ясно, че тя си е надписала 53 000 лева бонуси за периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. Така след проверка на Инспектората в Министерството на правосъдието Николова беше освободена от поста.

След като беше освободена от поста си, Николова обясни, че напълно заслужавала допълнителните пари и такова било разбирането й за наредбата по въпроса. Пред съда обаче тя запази мълчание и отказа да дава обяснения.

Съдът отказа да конституира като граждански ищец по процеса Агенцията по вписванията с мотива, че искането за обезщетение е неясно формулирано. Разпитана беше някогашната заместничка на Николова Галена Стоянова, за която се знае, че също е получила бонус от 2500 лева без резонно обяснение. Тя каза, че е изхарчила парите за погасяването на кредити: „За мен основно е било да се свърши работата. Дали ще ми одобрят премия или не - това е решение на ръководителя. Аз не съм отишла в тази Агенция, за да получавам премии. Премията е някакъв допълнителен резултат от нечии решение. Мога да кажа, че през периода, в който аз се занимавах с обществените поръчки, направих и невъзможното да се вместя в законовите срокове. Ако някой е бил недоволен от това и си е търсил друг резултат, не съм аз човекът, който може да отговори".

Освен Николова са обвинени и директорът „човешки ресурси" към Агенцията Райна Иванова и Тотка Стоилова - финансов контрольор. Процесът продължава на 14 юни.