Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
85531

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
  • Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
  • Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата

Спешните медици скочиха срещу планираните за следващата седмица протести на общопрактикуващите лекари. В декларация, изпратена до медиите, те заявяват, че поради липсата на съгласуваност и заради протестите на джипитата, спешната помощ ще трябва да поеме вълната от неспешни пациенти.

С подкрепата на една от пациентските организации, медиците се обявяват и против исканата оставка на здравния министър д-р Петър Москов.

Лични лекари спират работа в понеделник

Наличието на неотложни кабинети само в областните градове и претовареността в спешните центрове и филиали не гарантира, че всеки потърсил помощ пациент, ще бъде обслужен навреме, стана ясно от думите на д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешна помощ.

"Няма как един кабинет да поема работата на около 20 общопрактикуващи лекари. Тази лавина от хора, които в понеделник ще отидат за болнични, направления, хоспитализация, консултация със специалисти, които ще искат да се прегледат ри личните си лекари - ще се стовари точно върху нас, спешните медици. Ние сме претоварени и ако трябва да поемем и тази лавина от пациенти, застрашени са истински спешните пациенти, които трябва да бъдат обслужени навреме", добави тя.



Джипитата в Разградско на протест, няма да работят на 28 март

Д-р Кателиева посочи като допълнителен аргумент започналата реформа в спешната помощ и увеличаването на заплатите на медиците:

"И на фона на всичко това да се иска оставка на министъра, без да ни попитат. Лекарският съюз по някакъв начин си присвои да говори вместо нас. А ние не сме толкова малко. Това са лекари от 34 спешни приемни отделения и лекари от 27 центъра за спешна медицинска помощ, които в момента дават дежурства".

От пациентската организация "Заедно с теб" смятат, че лекарските протести трябва да се провеждат в извънработно време и по площадите.