Специализираният съд ще започне работа през август 2011 г. Това каза председателят на Парламентарната правна комисия Искра Фидосова, която участва на среща при премиера Бойко Борисов, на която присъства и главният прокурор Борис Велчев, за бъдещето на специализирания съд.

Фидосова обясни, че на срещата са коментирали основно евентуален ремонт на помещенията в сградата на специализирания съд. Още днес ще бъде направен оглед на помещенията на ул. Черковна, бившата сграда на ДАНС. На срещата не се е говорило за отлагане на старта на специализирания съд, категорична бе Фидосова. В сряда на среща между правната комисия и представители на ВСС и Министерство на финансите ще се уточнят подробностите по финансирането на бъдещия специализиран съд, уточни тя.

„Да, финанси има, защото имаме готовност за такива”, каза Фидосова. Тя обясни, че статистиката в момента показва, че бъдещият спецсъд ще гледа около 407 дела на година, отбелязва БГНЕС.

Ще бъде разгледан отново и въпросът за това какви дела ще гледа той. Предстоят още разговори, но най-вероятно ще се върне отново старият вариант спецсъдът да гледа основно най-тежките дела, стана ясно още от председателят на правната комисия. Най-вероятно ще бъде завишен и броят на магистратите, които ще гледат делата. 



Фидосова обясни, че още когато са правени разчетите, се е говорило на първа инстанция този съд да има 18-20 съдии, а на втора инстанция - 15. „Идеята е тези състави да са повече и да гледат максимално бързо делата с непрекъсваемост, така че те да приключват в рамките на месец, месец и половина”, каза тя. Разчетите показвали, че за ремонт на една зала към момента ще са необходими около 17 000 лева. За работата на бъдещия съд ще са необходими около 10-15 зали. Парите са необходими само за оборудване и евентуален ремонт на залите. Фидосова обясни, че самата сграда е изцяло пригодена за работата на съда. Фидосова е категорична, че издръжката на съда няма да струва 50-100 млн. лева на година.