В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК.

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на "безплатна" терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват само спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, призовават фармацевтите.

Промените в Наредба 4 засягат предписването и отпускане на електронни предписания, заплащани частично или напълно от НЗОК.

Проектът на Наредба 4 предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, Българският фармацевтичен съюз не може да подкрепи проектопромените без ясен модел, гарантиращ запазването на плащането към аптеките, подчертават от съюза. 

Националната аптечна браншова организация (НАБО) взе решение да подкрепи справедливите протестни действия на аптеките в резултат на предложената промяна от Министерство на здравеопазването (МЗ) в Наредба 4. 

Множество аптеки решиха да продължат работа по време на обявения период на стачни действия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС