От днес към сливенската многопрофилна болница „Доктор Иван Селимински” започва да работи спешно отделение, съобщи директорът на Районния център по здравеопазване доктор Ивелина Георгиева.

Центърът за спешна медицинска помощ вече ще е само с транспортно звено. То включва екип от лекари, фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейки и остава на издръжка от държавата.

Спешното отделение минава към структурата на болницата и заради него са разкрити 12 нови работни места за лекари, 16 – за медицински сестри и 10 места – за помощен персонал. Към отделението ще бъде създадена и микрооперационна за малки хирургични интервенции, където ще се дава първа помощ на пациенти с травми.

Част от лекарите на спешния център са преминали на работа в болницата и много малко лекари искат да останат на работа в транспортното звено. Затова е договорено лекарите от спешното отделение да дават дежурства и в Центъра за спешна помощ. След като отделението влиза в структурата на болницата, то ще се ползва напълно от апаратурата и специалистите от здравното заведение, каза доктор Георгиева. 

Редът за оказване на спешна помощ няма да се промени. Пациентите имат право както да повикат линейка по телефона, така и да се обърнат към лекарите в спешно отделение, докато медиците не преценят състоянието на болния и дадат указание за последващо лечение.