Сливенската болница със спешно отделение
Сливенската болница със спешно отделение / netinfo

От днес към сливенската многопрофилна болница „Доктор Иван Селимински” започва да работи спешно отделение, съобщи директорът на Районния център по здравеопазване доктор Ивелина Георгиева.

Центърът за спешна медицинска помощ вече ще е само с транспортно звено. То включва екип от лекари, фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейки и остава на издръжка от държавата.

Спешното отделение минава към структурата на болницата и заради него са разкрити 12 нови работни места за лекари, 16 – за медицински сестри и 10 места – за помощен персонал. Към отделението ще бъде създадена и микрооперационна за малки хирургични интервенции, където ще се дава първа помощ на пациенти с травми.

Част от лекарите на спешния център са преминали на работа в болницата и много малко лекари искат да останат на работа в транспортното звено. Затова е договорено лекарите от спешното отделение да дават дежурства и в Центъра за спешна помощ. След като отделението влиза в структурата на болницата, то ще се ползва напълно от апаратурата и специалистите от здравното заведение, каза доктор Георгиева.

Редът за оказване на спешна помощ няма да се промени. Пациентите имат право както да повикат линейка по телефона, така и да се обърнат към лекарите в спешно отделение, докато медиците не преценят състоянието на болния и дадат указание за последващо лечение.