Окръжна прокуратура-Пловдив извършва разследване по досъдебно производство за притежаване с цел разпространение на наркотични вещества. Разследването е започнало след изготвен и приложен доклад на ТД "ДАНС-Пловдив", съобщиха от обвиненеито.

На 21 срещу 22 декември в Пловдив, са били задържани двама мъже, подготвящи за укриване и транспортиране от Република България в Република Турция на наркотични вещества - 115 кг екстази и 4 кг марихуана.

След проведени процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания, осъществени със съдействието на служители на ОД на МВР, под надзора на Окръжна прокуратура, наркотичните вещества, чиято стойност е 3,5 млн. лв., са били иззети заедно с вакуумираща машина.

Установено е било, че те трябвало да бъдат укрити в автомобилни гуми за тежкотоварен камион и да бъдат транспортирани до Република Турция. До момента за 24 часа по Закона за МВР, са задържани четирима мъже. 

Подробности по случая бяха оповестени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура и ОД на МВР, в който участваха Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и комисар Димитър Събчев, заместник-директор на ОД на МВР.

Иззеха близо 11 кг амфетамин за 323 145 лв. на „Малко Търново“ (СНИМКИ)

Задържаните са на възраст 42, 47, 49 и 50 години. Трима от тях, които вече са осъждани за трафик на наркотици, са арестувани в квартал „Тракия”. Четвъртият - турски гражданин, е бил заловен в хостел, близо до града.

„Всички, без турчина, са криминално проявени. Лицата, които са участвали в схемата, са се запознали в затвора и след условното предсрочно освобождаване са организирали трафика”, съобщи Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Дрогата била предназначена за турския пазар. Пренасяли я в предварително подготвени тайници в гуми за ТИР. „Лицата са били задържани малко преди наркотиците да бъдат скрити и да тръгнат към Турция”, каза още Попов.