Повечето от лидерите на партиите в Реформаторския блок (РБ) обявиха преди началото на Изпълнителния съвет на блока, че вярват в неговото единството и в това, че разумът ще надделее. Това заявиха пред журналисти Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев.

Петимата лидери на партиите от РБ се събраха в централата на СДС на ул. "Раковски"134 заедно с четиримата министри, излъчени от блока.

Стабилността да продължи, пожела Борисов

Радан Кънев и Меглена Кунева отказаха коментари.

"Блокът е силен, когато е по-голям и по-единен. В тази поска ще продължим да работим и затова разбирайте нашето мълчание до момента като усилие и действие в тази посока", каза лидерът на НПСД Корман Исмаилов преди срещата. Той посочи, че позицията им е РБ да бъде максимално консолидиран, единен и силен.

Депутатът Румен Христов заяви, че се надява да останат заедно. "От 20 години съм в политиката и опозицията не ме плаши", допълни зам.-председателят на СДС. С категоричното "да" и Божидар Лукарски отговори на въпроса дали ще се запази целостта на блока.



Образователният министър Тодор Танев, който е от гражданската квота на блока, се присъедини със закъснение към заседанието на Изпълнителния съвет, на което освен лидерите на партиите, присъстват и министрите-реформатори.

"Лидерите на партиите в Реформаторския блок обсъждат възможността за сключване на ново споразумение в рамките на блока", обясни пред журналисти той. Танев добави, че освен за ново споразумение помежду си, реформаторите обмисляли да предложат подобна опция и на ГЕРБ.

Разнобой сред Реформаторите за оставането във властта

Мисля, че ние винаги сме били едни от най-големите поддръжници на запазването на Блока и той да продължи по начина, по който е работил до момента, като не се отклоняваме от основните принципи, които възприехме още в началото, каза Николай Ненчев.

На въпроса дали Ненчев би подал оставка като министър, той отговори: "Бих направил всичко, което реши РБ, защото ние сме част от него и се съобразяваме с решенията".

Оставката на образователния министър на днешното заседание не е била искана, посочи още самият той. От разговорите Тодор Танев е останал с впечатление, че Радан Кънев няма намерение да преосмисли позицията си да е в опозиция на сегашното управление. Търсели се начини как РБ като цяло да остане в управлението на коалицията, според образователния министър.

Днес Изпълнителният съвет на РБ обсъжда общата позиция и действията си оттук нататък с оглед на създалата се ситуация сред партиите от съюза.


Източник: БТА, БГНЕС