Над 300 хиляди са делата срещу длъжници при частните съдебни изпълнители, съобщи пред Дарик председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Освен тези дела има заведени такива и при държавните изпълнители, с което бройката им става още по-голяма.

Пред Дарик Георги Дичев съобщи, че броят на делата срещу длъжниците нараства, тъй като кризата у нас все още не е отминала.

„Висящите дела при частните съдебни изпълнители са над 300 000, като добавим и делата на държавните съдебни изпълнители цифрата става огромна. Има един процент от хората, които са изключително съветсни и самата мисъл, че съдебен изпълнител ги търси за някакво задължение, някои от тях дори изпитват срам от цялото това нещо и веднага бързат да си погасят задължението. За съжаление има една друга група от хора, които това изобщо не ги притеснява - това че дължат на някого сума или предаване на владение на имот, или пък издръжки, защото има много такива дела за издръжки, изобщо не е проблем за тяхното спокойствие", уточни Дичев.

Той добави, че хората не бива да се притесняват и крият от съдебните изпълнители. Даже и да сте осъдени от кредитора ви, пак има възможност за изплащане на дълга на части. Това става като се внася вноска в размер на 30 процента и след това по 10 процента от дължимата сума всеки месец. Ако пък длъжникът няма тази възможност, може да предложи и друг план на погасяване на сумите. Правото на това хората имат по закон, като това не зависи от конкретния съдебен изпълнител, уточни още Георги Дичев.