Расте броят на делата срещу длъжници заради кризата
Расте броят на делата срещу длъжници заради кризата / Sofia Photo Agency, архив

Над 300 хиляди са делата срещу длъжници при частните съдебни изпълнители, съобщи пред Дарик председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Освен тези дела има заведени такива и при държавните изпълнители, с което бройката им става още по-голяма.

Пред Дарик Георги Дичев съобщи, че броят на делата срещу длъжниците нараства, тъй като кризата у нас все още не е отминала.

„Висящите дела при частните съдебни изпълнители са над 300 000, като добавим и делата на държавните съдебни изпълнители цифрата става огромна. Има един процент от хората, които са изключително съветсни и самата мисъл, че съдебен изпълнител ги търси за някакво задължение, някои от тях дори изпитват срам от цялото това нещо и веднага бързат да си погасят задължението. За съжаление има една друга група от хора, които това изобщо не ги притеснява - това че дължат на някого сума или предаване на владение на имот, или пък издръжки, защото има много такива дела за издръжки, изобщо не е проблем за тяхното спокойствие", уточни Дичев.

Той добави, че хората не бива да се притесняват и крият от съдебните изпълнители. Даже и да сте осъдени от кредитора ви, пак има възможност за изплащане на дълга на части. Това става като се внася вноска в размер на 30 процента и след това по 10 процента от дължимата сума всеки месец. Ако пък длъжникът няма тази възможност, може да предложи и друг план на погасяване на сумите. Правото на това хората имат по закон, като това не зависи от конкретния съдебен изпълнител, уточни още Георги Дичев.