Президентът Румен Радев коментира пред журналисти ситуацията в Украйна. Държавният глава е на посещение в латвийската столица Рига за участие в срещата на върха на държавите от формата Б9.

„Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея“, обясни Радев. Причината е липса на консенсус.

Той каза, че ще има съвместно изявление от съпредседателите Полша и Румъния и домакина Латвия.



Позицията на Б9 всяка държава сама да взима решения дали и как да оказва според възможностите си подкрепа за Украйна е в подкрепа на здравия разум и поставя фокус върху търсенето на решение за постигане на мир чрез преговори, съобразно Устава на ООН, заяви държавният глава. 


Радев подчерта, че страната ни е била активен участник в подготвителния процес на срещата на върха в Рига, като първоначалното предложение за съвместно изявление, което е включвало задължаване на всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Украйна, е било променено по негова инициатива. „В резултат бе приета позицията всяка държава да решава сама по своя собствена преценка и според собствените си възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, финансова или хуманитарна помощ“, заяви той.

По думите на президента това е стъпка и към преместване на фокуса от търсене на решения на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви и разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир, към търсене на решения чрез преговори, съобразно Устава на ООН. „Затова и подкрепяме в това съвместно изявление подготовката за срещата на върха в Швейцария, която ще бъде трудна и с ограничени очаквания отсега, защото за пълноценни преговори за мир трябва да има представители и от двете страни, но е много важна първа крачка към един бъдещ мирен процес“, подчерта държавният глава.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата на високо равнище в латвийската столица ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Например първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 да предоставя военна помощ бе променен по мое изрично настояване“, каза президентът.

Той обясни, че в резултат на това е приета позицията всяка държава да решава сама по своя собствена преценка и според собствените си възможности дали и как да помага на Украйна.

„Разчитам това като огромен успех в подкрепа на големия разум и важна крачка към посока на преместване на фокуса от търсене на решения на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви и много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир, към търсене на решения чрез преговори. Затова и подкрепяме и подготовката за срещата на върха в Швейцария.

Според него тази среща ще бъде наистина трудна с ограничени очаквания, тъй като, по думите му, за едни пълноценни преговори за мир, трябва да има и двете страни. „Но все пак това е много важна първа крачка към един бъдещ процес“.

Той припомни, че страните от Източния фланг са девет. Радев поясни, че има различни виждания до каква степен тези страни да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна.

„Аз мисля, че трябва да осъзнаваме и реалността – всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува. Всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия, но ние трябва да отчитаме реалностите. Реалностите са, че Украйна сама нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тези цели.

Според него има два пътя как ще се постигат тези цели. „Единият е с мирни преговори, а другият е допълнителни липсващи материални, финансови и човешки ресурси“, каза Радев.

Той коментира и как вижда бъдещия парламент след резултатите от изборите.

„Моят основен ангажимент като президент е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и гарантиране на сигурност“, каза той

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня