Прокуратурата обвини лидера на движение ВОЛЯ Веселин Марешки в изнудване. Според държавното обвинение Марешки е оказвал натиск над собственици на аптеки и ги е принуждавал или да прехвърлят дялове от бизнеса си на негови фирми или да прекратят търговската си дейност. В други случаи потърпевшите са били задължавани да купуват на неизгодни цени лекарства от склада на Марешки.

Марешки: Oпитват да превърнат мен и хората ми в послушни пуделчета

Лидерът на ВОЛЯ е обвинен затова, че между 2012 и 2015 г. е заплашил общо 7 собственици на аптеки във Варна, София, Видин, Плевен и Добрич с увреждане на имущество и други тежки последици за тях. Натискът ставал и чрез извършване на тенденциозни проверки от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата, където според прокуратурата Марешки имал приближени, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Отново ще го потвърдя, не данни, ние разполагаме с доказателства в подкрепа на които са фактите, че съпругата на тогавашния изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е била негов служител. А той е демонстрирал близките си приятелски отношения с изпълнителния директор на ИАЛ, а именно защото неговата съпруга е продължила да работи за нея.", обясни Арнаудова.

Целта на Марешки била да установи монопол, като принуди собствениците на аптеки да прехвърлят бизнеса си на негови фирми или изобщо да прекратят търговска дейност. В други случаи пък ги принуждавал да зареждат на неизгодни цени от негови складове за лекарства. Марешки определи обвиненията като политическа репресия и заяви, че самият той е жертва на натиск, тъй като му било поставено условие да прекрати бизнеса си с горива до края на май месец.


Цацаров разпореди проверка има ли натиск над Марешки

"Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие това е да прекратим с бизнеса с горива до края на май месец. Не са само политически исканията, а и икономически. Поставиха ми такива условия хора, които мародерстват този бизнес, които имат възможност да поставят такива условия.", допълни Марешки.

Във връзка с изказването му, по-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокуратурата да извърши проверка по случая. Утре предстои да бъдат повдигнати обвинения и на други двама депутати от „ВОЛЯ” – Кръстина Таскова и Пламен Христов.