Половината от астматиците у нас не са диагностицирани
100984

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Половината от астматиците у нас не са диагностицирани
  • Половината от астматиците у нас не са диагностицирани
Половината от астматиците в България не са диагностицирани, а само 50 на сто от диагностицираните провеждат лечение. Това съобщиха пулмолози по време на кръгла маса за белодробното заболяване, която се проведе в парламента.

СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение
 
Липсата на кърмене, тютюнопушенето на родителите и замърсената околна среда са сред основните фактори, които отключват астма при децата.
 
Освен от липса на кърмене, рискът от отключване на астма се увеличава и при раждане чрез Цезарово сечение, обясни един от най-добрите алерголози у нас доц. Мария Стаевска: "Ако се роди естествено и след това бъде кърмено, шансът е доста различен от това, ако детето се роди с Цезарово сечение и не стане поселването на нормалните бактерии, както е при нормалното раждане. Ако се храни изкуствено, също се увеличава рискът".

България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести


 
"Единствено кърменето намалява риска от астма вече и при 6-7-годишни деца и 14-16-годишни деца. Всички останали фактори като ниско тегло при раждане, (което, между другото, е много свързано с тютюнопушенето), пушенето на майката и бащата, тоест пушене в къщи, антибиотиците в ранна детска възраст, особено първата година повлияват изключително неблагоприятно микробиома", обясни доц. Стаевска.


Симптомите на астмата се изразяват в пристъпи на кашлица, задух, затруднено дишане, хронична умора, чести настинки и проблеми със съня. Много често обаче от появата на тези симптоми до диагностицирането на астмата минават години.

Пролетни алергии ни атакуват след грипа


 
"Много често при първичната помощ, общопрактикуващите лекари не мислят първо за астма, най-често смятат, че това е остър бронхит. Започват няколко курса антибиотици в опит да бъдат купирани тези симптоми. За съжаление, това води действително до много голямо забавяне на диагнозата. Знаете проблемите с направленията, лимитите на Здравната каса, да не говоря до болка познати неща", коментира още алерголожката.
 
Друг от проблемите, които доц. Стаевска изтъкна, е липсата на заплащане на основни методи за диагностика на астмата, какъвто е например спирометрията.