Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов
45055

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов
  • Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов

Премиерът Бойко Борисов не е доволен от действията на полицията в село Катуница и според него тя е „изпуснала ситуацията”.

Той изрази недоволство от действията на МВР по време на размириците, които бяха провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров. Борисов обяви, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

„Цар Киро го изведоха още следобед от Катуница, МВР беше информирано. Два пъти разговарях и с и.д. министър Вучков, и с главния секретар. Пратих го на място там. Нищо не налагаше да бъде изпусната ситуацията”, отбеляза премиерът.

Борисов отрече да има политически чадър на ромския бос и неговата фамилия. „Доколкото разбрах, главният прокурор е образувал дело за проверка на имотите му, така че ако има такова нещо - ще блеснат веднага.



„Аз не го познавам, никога не съм правил „здрасти” с него. А и ако му вземете изказванията срещу мене, ще видите”, заяви той в отговор на разпространената в социалната мрежа информация, че преди години лично е връчил членска карта от ГЕРБ на Кирил Рашков.

Още вчера премиерът заяви, че случаят в Катуница е криминален. „Призовавам всички партии да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение”, заяви той.

По-късно през деня във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че полицията е могла да реагира много остро на посегателството в Катуница, но тогава „щеше да има човешки жертви”. По думите му силите на реда са действали на база ситуацията и планиране в реално време. Според Цветанов е направен максимумът за овладяване на ситуацията. „Правим всичко възможно да не допускаме ескалация на напрежението на етническа основа, посочи министърът.

След като преряза лентата три пътни участъка от две шосета край разградското село Ясеновец Бойко Борисов отказа да коментира дали след безредиците в Катуница трябва да има оставки. „Не е Ваша работа” бяха единствените думи, които министър-председателят каза по случая.

В Силистренско днес министър-председателят Бойко Борисов официално откри 61 км рехабилитирани участъци от пътищата Ситово - Дулово, Главиница - Зафирово, където  преряза лента, и две отсечки от пътя Търговище-Тутракан и Разград-Исперих. Инвестицията е за над 26 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие”.

Според министър Лилия Павлова, която също участва в церемонията, през следващите месеци за ремонти на пътищата от втори и трети клас в региона ще бъдат вложени още 20 млн. лева. В момента се ремонтират направленията Силистра - Шумен и Силистра-Русе.

Вечерта на 23 септември в пловдивското село Катуница избухнаха безредици, които не стихнаха през цялата нощ. Ексцесиите започнаха след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Около 19.00 ч. на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” (Пловдив) подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Избухналият бунт в Катуница взе и втора жертва. 16-годишният Павел, който участвал в поход към махалата с именията на Цар Киро, почина в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша. Момчето било с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.