Отвориха нов преливник на язовир „Елена"
50146

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Отвориха нов преливник на язовир „Елена"
  • Отвориха нов преливник на язовир „Елена"

Успешно приключи аварийното отнемане на земна маса за отваряне на нов преливник в стената на язовир „Елена", което създаваше риск от нова приливна вълна за харманлийското село Бисер.

2000 литра вода в секунда изтичат от новия преливник и положението е напълно спокойно, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който наблюдава аварийните работи по стената. Те се ръководят от Милчо Иванов от „Язовири и каскади" на НЕК.

Язовир „Елена" също е рисков за село Бисер, но той е 10 пъти по-малък от язовир „Иваново" и водата в него е приблизително 1 млн. кубика, обясниха от кризисния щаб. В съобщение, разпространено снощи, те предупредиха населението на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движат по поречието на река Бисерска днес по време на аварийните работи по стената на язовир „Елена", както и да не водят животните си в райони, близо до коритото й.

Създадена е организация при прииждане на по-голямо количество вода и покачване на нивото на река Бисерска, хората от Бисер и Лешниково да бъдат предупредени със сирени и евентуално евакуирани, мярка, която към този момент не се налага.



От кризисния щаб припомнят, че предприетите аварийни дейности по стената на язовир „Елена" са с изцяло с превантивна цел, предвид и очакваното обилно снеготопене.

При проверка в петък вечерта бе установено, че е бетониран отводнителният кран в стената на язовир „Елена", като на преливника му има монтирани метални прътове с мрежи, за да не изтича риба в реката. Действия, които областният управител на Хасково Ирена Узунова, която води кризисния щаб, определи като престъпление, за което вече работи районната прокуратура на Хасково по подаден от Узунова сигнал.