Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура-Варна и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда - „задържане под стража“, на двамата мъже, обвинени за контрабандата на над 400 кг хероин, съобщиха от обвинението.

Те бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително. Законът предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Задържаха хероин за 32 млн. лв. във Варненско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Окръжната прокуратура във Варна припомня, че на 7 февруари, при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна - Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран, бяха установени 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници с 487 пакета, съдържащи високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг.

Предстои назначената експертиза да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика, като в зависимост от това да бъде определена и стойността му. По цени за нуждите на наказателното производство, стойността на хероина може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и дори тройно по-големи.


От събраните доказателства по случая е видно, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митнически пункт (45 г.). До момента двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.