Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина излиза от ареста?
95128

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина излиза от ареста?
  • Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина излиза от ареста?
Софийският градски съд освободи от ареста Йоан Матев, обвинен в убийството на 16-годишния Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина преди повече от две години. Според съда 8-месечният срок, в който Матев може да бъде държан в ареста, вече е изтекъл, а обвинителен акт срещу него все още не е внесен. От прокуратурата обаче твърдят, че срокът е година и половина, а защитата умишлено бави процедурите. Засега Матев остава в ареста поне до 14 ноември, когато Апелативният съд ще решава дали да потвърди наложената му от СГС мярка за неотклонение „подписка”.

На 17 октомври: Апелативният съд остави в ареста Йоан Матев

16-годишният Георги Игнатов бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Той е убит с нож.След близо двегодишно разследване през февруари тази година за убийството бе задържан 19-годишният Йоан Матев. Към него сочат резултатите от няколко съдебни експертизи, както и много свидетелски показания. Сред тях са и тези на брат му, който заявил пред разследващите, че Йоан му признал за стореното и посочил къде е оръжието на убийството.

Приятелката на Георги: Взирах се в лицата на хората, търсейки убиеца му

Оттогава до днес обаче няма внесен обвинителен акт в съда срещу Матев, а 8-месечният срок, в който той може да бъде държан в ареста, е изтекъл преди две седмици.

Вуйчото на убития в Борисовата градина Георги: Вярвам, че Йоан е извършителят

Въпросният срок може да бъде удължаван до година и половина за престъпления, които предвиждат затвор от 15 и повече години. Матев обаче ще бъде съден като непълнолетен, какъвто е бил към юни 2015-а.


Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си

Това намалява възможното наказание до максимум 12 години затвор и според защитата ограничава срока за задържането му в ареста до 8 месеца. Съдът уважи искането и пусна Матев с най-леката мярка за неотклонение „подписка”.

Йоан Матев с регистрация за кражба година преди убийството на Георги

Говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова съобщи, че разследването е приключило още през юли, но оттогава защитата умишлено бавела внасянето на обвинителния акт.

"От момента, в който делото за последен път е било в съда, то практически не може да стигне до разследващия орган, защото има непрекъснати жалби - било за изменение на мярката, било за отвод на разследващите. Всеки опит да му бъдат предявени материалите по делото се оказва невъзможно - било защото не се приемат призовки, било защото се декларира служебен или личен ангажимент, или пък делото се намира в съда по искане за изменение на мярката", каза Таскова.

По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК

За момента Матев остава в ареста поне до 14 ноември, вторник, когато мярката му ще бъде гледана от Апелативния съд.