/ БТА
Депутатите изслушват служебния министър-председател Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавна агенция „Разузнаване“.

При всички смени, които са направени, е спазен законът, каза Главчев на въпрос от „Продължаваме промяната-Демократична България“.  

Той посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета „Янев“ са сменени всички областни управители. 

„За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси – ангажирам се каквото е в рамките на изпълнителната власт да бъде проверено и ако тези конкурси са опорочени, те да бъдат проведени наново“, заяви служебният премиер. 

Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как, коментира още той.  

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също зададе въпрос на служебния министър-председател за смените на областни управители. Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, посочи той и попита дали това е суверенно решение на Главчев, или той има връзки и зависимости с Пеевски.

В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната, заяви Димитър Главчев. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, отбеляза той.

Преди изслушването ще има редовен парламентарен контрол, в който ще участват служебният премиер Димитър Главчев и още двама министри. Главчев ще отговаря на два въпроса от народния представител Кристина Петкова от ПП-ДБ.

Служебният министър на културата Найден Тодоров ще отговаря на един въпрос от Стоян Таслаков от “Възраждане”, а към регионалния министър Виолета Коритарова са отправени най-много въпроса-шест на брой зададени от ПГ на БСП, на ПП-ДБ и на “Възраждане”.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС