Диета, в която се консумират основно свръхпреработени храни, може да отреже години от живота ви.
Ново проучване установява, че хората, които консумират по-големи количества преработени храни, са с 10% по-склонни да си отидат от ранна смърт, особено от сърдечни заболявания и диабет.
Колко опасни са свръхпреработените храни
На този етап обаче не е открита връзка между свръхпреработените храни и смъртните случаи, свързани с рака, пише HealthDay News.
Изследователите са анализирали диетични и здравни данни от над половин милион души, които са били проследявани за средно 23 години. Те откриват, че безалкохолните напитки и храните като бургери, хот-дог и колбасите са „най-силно свързани с риска от смъртност“.
Дори след отчитане на други фактори като затлъстяване и тютюнопушене, връзката между ултрапреработените храни и смъртността остава.
Изследовател от Националния онкологичен институт казва: "Диета с ниско съдържание на тези храни вече се препоръчва за профилактика на заболявания и насърчаване на здравето.“
Учени откриха чревни бактерии, които карат хората да преяждат и напълняват
Все пак учените подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се определи кои аспекти на свръхпреработените храни представляват потенциални рискове за здравето.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ново проучване установява, че хората, които консумират по-големи количества преработени храни, са с 10% по-склонни да си отидат от ранна смърт, особено от сърдечни заболявания и диабет.
Колко опасни са свръхпреработените храни
На този етап обаче не е открита връзка между свръхпреработените храни и смъртните случаи, свързани с рака, пише HealthDay News.
Изследователите са анализирали диетични и здравни данни от над половин милион души, които са били проследявани за средно 23 години. Те откриват, че безалкохолните напитки и храните като бургери, хот-дог и колбасите са „най-силно свързани с риска от смъртност“.
Дори след отчитане на други фактори като затлъстяване и тютюнопушене, връзката между ултрапреработените храни и смъртността остава.
Изследовател от Националния онкологичен институт казва: "Диета с ниско съдържание на тези храни вече се препоръчва за профилактика на заболявания и насърчаване на здравето.“
Учени откриха чревни бактерии, които карат хората да преяждат и напълняват
Все пак учените подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се определи кои аспекти на свръхпреработените храни представляват потенциални рискове за здравето.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня