Новият социален министър обяви приоритетите си
87005

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Новият социален министър обяви приоритетите си

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Новият социален министър обяви приоритетите си
  • Новият социален министър обяви приоритетите си
  • Новият социален министър обяви приоритетите си

Активизиране на трайно безработните, насърчаване на работещите майки и подобряване на качеството на социалните услуги у нас, са сред приоритетите на новия социален министър Зорница Русинова. Тя прие поста от предшественика си Ивайло Калфин с благодарност за съвместната работа и с очакване за сътрудничество в бъдеще. Все още няма ясни кандидати за политическия екип на министър Русинова. Тя обеща да продължи започнатите от правителството реформи в областта на социалната политика.

Депутатите избраха Зорница Русинова за социален министър

Ивайло Калфин предаде поста на Зорница Русинова с послание, че може да разчита на неговата подкрепа и експертиза:

„Ще се радвам, ако мога в някакво качество да бъда полезен за работата на социалното министерство. Качеството, разбира се, е външно, експертно, не предполага нещо друго".

Зорница Русинова очерта като свои приоритети подобряване на услугите, свързани с пазара на труда, грижата за децата и възрастните хора, както и борбата с демографската криза. Реформата, засягаща инвалидните пенсии, също е на дневен ред, увери тя:



„В консултации с Министерство на здравеопазването ще започнем да готвим законодателни промени".

Коя е Зорница Русинова?

Въпреки проблемите в кандидатстването по една от схемите на оперативната програма, електронният начин за това остава, обясни Русинова:

„В една от схемите не сработи принципът на първи по време. Има доста програми и инициативи, които се изпълняват в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси". Не случайно това е единствената оперативна програма, която завършва предишния програмен период със 100% усвояване и е с много добър темп на изпълнение на сегашния програмен период".

Новият екип на министерството трябва да разработи и обещаната програма с ваучери за почасови услуги за майките, които се връщат на работа.