Депутатите избраха Зорница Русинова за социален министър
Депутатите избраха Зорница Русинова за социален министър / БГНЕС
Цветан Цветанов
86987
Цветан Цветанов
Корнелия Нинова и Хасан Адемов
Цветан Цветанов
Корнелия Нинова и Хасан Адемов
  • Цветан Цветанов
  • Корнелия Нинова и Хасан Адемов
  • Цветан Цветанов
  • Корнелия Нинова и Хасан Адемов

Народните представители гласуваха оставката на досегашния вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин и одобриха предложението Зорница Русинова да е новият министър на труда и социалната политика.

Освен това народните представители гласуваха и вицепремиерите от четирима да останат трима. До сега четвъртият заместник на премиера беше Калфин, но новият социален министър няма да поеме и тази отговорност.

За оставката на Калфин и в подкрепа на кандидатурата на Русинова гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Против бяха от БСП, ДПС и Атака.

Коя е Зорница Русинова?

От ГЕРБ подкрепиха кандидатурата на Зорница Русинова и похвалиха Ивайло Калфин за добрата работа. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни политическото решение на АБВ за излизането на партията от управлението с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. "Всички ние даваме висока оценка за неговите качества, но Ивайло Калфин се съобразява с политическото решение на партията си. Тук днес няма дебат по същество за социалната политика, защото към настоящия момент всички ние даваме висока оценка за това, което е направено както от Калфин, така и от цялото правителство", каза Цветанов.

БСП отказаха да подкрепят кандидатурата на Зорница Русинова и поискаха отново оставката на правителството. Новият партиен лидер Корнелия Нинова сподели аргументите за това, като първият от тях е, че столетницата е в опозиция. „Промени в кабинета, вотове на доверие и недоверие, бюджет и така нататък - това е разделителната линия между управляващи и опозиция", каза тя.

По думите й втората причина, поради която БСП не подкрепя персоналните промени в кабинета, е, че те не променят нищо в политиката на правителството в социалната сфера. „Това е най-антисоциалното правителство в годините на прехода", категорична е Нинова. По думите й кабинетът „Борисов 2" е и най-антиреформаторското правителство в годините на прехода. Като четвърта причина Нинова посочи, че „няма промяна". „Който и да посочите за министър, той ще провежда тази политика, която е заложило правителството - античовешка, антисоциална, антиреформаторска", каза Нинова.

ДПС също отказаха да подкрепят кандидатурата на Русинова. Според бившия социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов е много важно Русинова да прояви характер във взаимоотношенията си с министъра на финансите Владислав Горанов. Иначе народният представител не очаква нищо добро да се случи в социалната политика.