Новият социален министър обяви приоритетите си
Новият социален министър обяви приоритетите си / БГНЕС
Новият социален министър обяви приоритетите си
87005
Новият социален министър обяви приоритетите си
Новият социален министър обяви приоритетите си
  • Новият социален министър обяви приоритетите си
  • Новият социален министър обяви приоритетите си

Активизиране на трайно безработните, насърчаване на работещите майки и подобряване на качеството на социалните услуги у нас, са сред приоритетите на новия социален министър Зорница Русинова. Тя прие поста от предшественика си Ивайло Калфин с благодарност за съвместната работа и с очакване за сътрудничество в бъдеще. Все още няма ясни кандидати за политическия екип на министър Русинова. Тя обеща да продължи започнатите от правителството реформи в областта на социалната политика.

Депутатите избраха Зорница Русинова за социален министър

Ивайло Калфин предаде поста на Зорница Русинова с послание, че може да разчита на неговата подкрепа и експертиза:

„Ще се радвам, ако мога в някакво качество да бъда полезен за работата на социалното министерство. Качеството, разбира се, е външно, експертно, не предполага нещо друго".

Зорница Русинова очерта като свои приоритети подобряване на услугите, свързани с пазара на труда, грижата за децата и възрастните хора, както и борбата с демографската криза. Реформата, засягаща инвалидните пенсии, също е на дневен ред, увери тя:

„В консултации с Министерство на здравеопазването ще започнем да готвим законодателни промени".

Коя е Зорница Русинова?

Въпреки проблемите в кандидатстването по една от схемите на оперативната програма, електронният начин за това остава, обясни Русинова:

„В една от схемите не сработи принципът на първи по време. Има доста програми и инициативи, които се изпълняват в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси". Не случайно това е единствената оперативна програма, която завършва предишния програмен период със 100% усвояване и е с много добър темп на изпълнение на сегашния програмен период".

Новият екип на министерството трябва да разработи и обещаната програма с ваучери за почасови услуги за майките, които се връщат на работа.