Независим живот иска закриване на ТЕЛК
86397

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Независим живот иска закриване на ТЕЛК

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Независим живот иска закриване на ТЕЛК
  • Независим живот иска закриване на ТЕЛК
  • Независим живот иска закриване на ТЕЛК

Закриване на ТЕЛК и приемане на закон за личната помощ, който регламентира по нов начин ползването на асистентската услуга от хората с увреждания.

С тези препоръки излязоха от организацията "Център за независим живот", след като представиха анализ за удовлетвореността от политиките спрямо хората с увреждания.

Според анализа доволни хора почти няма, нито сред потребителите на услуги, нито сред администрацията, която ги предоставя.

Момче с увреждания работи, издържа болните си родители

Сегашните придобивки и помощи за хората с увреждания, които струват на държавата милиони на година, реално не гарантират правата на тези хора, твърди Митко Николов от Центъра за независим живот. Като човек в инвалидна количка, той даде за пример правото му на безплатно пътуване с БДЖ, като каза, че влаковете са недостъпни.



От организацията предлагат нов Закон за личната помощ, с европейски механизъм за предоставяне на асистентската услуга. В него няма ограничение на броя часове, които може да използва човек с увреждане, и той се определя според индивидуалните му нужди. Според тях няма да бъде на проектен принцип и няма всяка година да се кандидатства за личен асистент.

Хората с увреждания притеснени от социалната реформа на Калфин

За определения брой часове всеки човек с увреждане ще разполага с бюджет и ще може да наема неограничен брой асистенти, на които да заплаща на час. Предлага се ставката е да е равна на тройната ставка за час от минималната работна заплата. Спрямо сегашния й размер това означава около 7 лева на час.