Независим живот иска закриване на ТЕЛК
Независим живот иска закриване на ТЕЛК / bandageer.org
Независим живот иска закриване на ТЕЛК
86397
Независим живот иска закриване на ТЕЛК
Независим живот иска закриване на ТЕЛК
  • Независим живот иска закриване на ТЕЛК
  • Независим живот иска закриване на ТЕЛК

Закриване на ТЕЛК и приемане на закон за личната помощ, който регламентира по нов начин ползването на асистентската услуга от хората с увреждания.

С тези препоръки излязоха от организацията "Център за независим живот", след като представиха анализ за удовлетвореността от политиките спрямо хората с увреждания.

Според анализа доволни хора почти няма, нито сред потребителите на услуги, нито сред администрацията, която ги предоставя.

Момче с увреждания работи, издържа болните си родители

Сегашните придобивки и помощи за хората с увреждания, които струват на държавата милиони на година, реално не гарантират правата на тези хора, твърди Митко Николов от Центъра за независим живот. Като човек в инвалидна количка, той даде за пример правото му на безплатно пътуване с БДЖ, като каза, че влаковете са недостъпни.

От организацията предлагат нов Закон за личната помощ, с европейски механизъм за предоставяне на асистентската услуга. В него няма ограничение на броя часове, които може да използва човек с увреждане, и той се определя според индивидуалните му нужди. Според тях няма да бъде на проектен принцип и няма всяка година да се кандидатства за личен асистент.

Хората с увреждания притеснени от социалната реформа на Калфин

За определения брой часове всеки човек с увреждане ще разполага с бюджет и ще може да наема неограничен брой асистенти, на които да заплаща на час. Предлага се ставката е да е равна на тройната ставка за час от минималната работна заплата. Спрямо сегашния й размер това означава около 7 лева на час.