Всеки, който е болен от коклюш, трябва да подлежи на самоизолация (не повече от 30 дни) и лечение в дома. Това каза министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Основното, на което наблягат, е, че всеки болен от коклюш трябва да подлежи на самоизолация (не повече от 30 дни) и лечение в дома. Неимунизираните и неболедувалите контактни лица се подлагат на медицинско наблюдение до 14 дни. Тези мерки са регламентирани нормативно в Наредба номер 6 от 2019 година.

При поява на коклюш в детска ясла, детска градина или училище:

Засегнатите деца и ученици се поставят под наблюдение за 14 дни и засегнатата група се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок.

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината. Най-много заболели има в София - 214. Регистрирани случаи има в 17 области на страната. Това отчете пред здравната комисия в парламента служебният министър на здравеопазването.


Бум на заболелите от коклюш: Очаква ли ни епидемия?

Д-р Кондева увери, че в склада на Министерство на здравеопазването има достатъчно ваксини за децата от 2 месеца до 2 години. По думите ѝ имунизационното покритие у нас е над 90%.

„Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболеваемостта от заразни болести с акцент към коклюша тази година. Анализираме ежедневно какви са тенденциите, какво е разпространението и коментираме с колегите от МОН, за да гарантираме защита на учащите и възможността да не се всява паника“, допълни тя.

Националният център по заразни и паразитни болести пое организацията на диагностиката, първите случаи и най-голямата част от пациентите, това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. 

„На първо време обучихме специалисти от Столичната РЗИ, за да могат да поемат част от пациентите и след това сме в готовност за следващи РЗИ, които имат желание и готовност да бъдат обучени, което включва работа с теста и интерпретация на резултатите. Другото, с което може да сме полезни, са въпроси и отговори на граждани, така и на медии, а на сайта поддържаме актуална информация за коклюш“, обясни проф. Христова. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня