Само в три от тях се е стигнало до хоспитализация
От началото на годината до момента в Благоевградска област са регистрирани девет случая на заболели от коклюш.

Това съобщи д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция.

Спешни мерки срещу коклюш: Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани по-рано

От думите ѝ стана ясно, че по-голяма част от регистрираните случаи са в Благоевград. На въпрос, свързан с това има ли детски ясли, детски градини и паралелки в училища на територията на областта, които да са поставени под карантира, д-р Мончева обясни, че при коклюш карантинирането е по-различно от това, което е правено по време на пандемията от COVID-19.

"Децата продължават да посещават учебните заведения, но самите класове не се смесват с други класове в общи занимания. Самият клас се наблюдава в рамките на 14 дни от медицинско лице и ако имат някакви оплаквания, то децата и родителите биват насочвани към общопрактикуващия лекар“, добави д-р Мончева.

По отношение на това как може да се предпазим от коклюш, експертът в Регионалната здравна инспекция посочи, че това може да се случи чрез добре познатите ни маски, които използвахме по време на COVID-19. Ваксинацията е другото важно нещо, което не трябва да бъде пренебрегвано.

"Ваксината срещу коклюш е сред задължителните в имунизационни календар. Поставянето ѝ започва от втория месец на бебето, тоест същинската имуниация е на втори, трети и четвърти месец, след това има реимунизаци, която е след една година от третия прием, след това на шест години и на 12 години е последната реимунизация“, каза д-р Мончева.

Какво е коклюш и как да се предпазим

По думите ѝ заболяването е най-опасно за малките деца, които в първия месец от раждането им все още не са имунизирани. "При тях най-тежко се наблюдава протичането на самото заболяване. Важно е да отбележим, че за сега обстановката спрямо коклюш в Благоевградска област е сравнително спокойна, защото всички случаи са леки.

Само три случаи от тях са хоспитализирани и в момента децата са здрави. Не трябва да се създава паника. Апелирам към всички родители да обърнат внимание на своите деца дали са имунизирани“, уточни тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"