След сигнал до Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова е била извършена проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм - дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.

ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова

Проверката е установила, че жалбата на задържаните за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух е основателна. Проверяващите на място са установили влажни стени и мокри петна вследствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

Иванчева и Петрова остават в ареста засега

Омбудсманът е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова.


Повече за препоръката вижте тук



Във връзка с публикуваната препоръка на омбудсмана относно условията в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“ №2 министър Цачева свиква на 4 декември, вторник, в 14.00 ч. съвещание с ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - София. На срещата ще бъде поканена и Мая Манолова.