Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
85671

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
  • Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"
  • Лекарите против "за всеки косъм да пишат доклад"

Четвърти ден продължава лекарското недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов. В последния мартенски ден общопрактикуващи лекари протестират в най-големи градове у нас - София, Пловдив, Варна и Русе. Пръстовият идентификатор като предложение за вход за болници и ДКЦ-та се превърна в основна причина за недоволство сред протестиращите джипита в София.

Над 100 общопрактикуващи лекари се събраха пред сградата на Българския червен кръст в столичния квартал "Лозенец", за да изразят недоволството си от политиките на Москов, които според тях усложняват лечебния процес.

Лекарският протест се разраства, джипита в София излязоха от кабинетите

Лекар призна, че е притеснен от идеята за пръстовия идентификатор като вход за болниците и ДКС-тата. "За мен това ще бъде легалния начин законно да се съберат биометрични данни на хората, които могат да се използват по всякакъв възможен начин. Може и да се хакнат, или да се използват за политически цели. Този начин на идентификация просто ще забави процеса и ще бъде метод за рестрикция от страна на Здравната каса", коментира специалистът.

Разговорите с министър Москов не върнаха лекарите в кабинетите

Протестът получи подкрепа и от Българския лекарски съюз, който късно снощи обяви, че следващата седмица ще организира национален митинг на лекарите в България. 



"Те са яли попарата и на десни, и на либерали, и на какви ли не. До гуша им е дошло от тях. То е много просто - ние искаме да лекуваме. Така както сме учени, и така както ни е квалификацията, така както сме се клели. И да не ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад", д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини

"Те са хора, които са на първия фронт. Това е вратата на здравната система, а се превърнаха действително в администратори", потвърди и проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия.

"Оставката не би могла да реши проблемите. Има различни мнения по този въпрос, има регионални колегии и отделни членове на БЛС, които настояват за това, на Управителният съвет не прие да включи такава точка в декларацията. Но извинението, което според нас трябва да се случи е въпрос на колегиалност", обясни още проф. Миланов.

В столицата протестът на джипитата продължава до 19.00 ч. След това лекарите предстои да решат дали ще протестират и утре. Дежурни кабинети, в които да се преглеждат неотложни пациенти днес, има в 15, 17, 18, 20, 29 ДКЦ, както и Първа МБАЛ, известна още като Първа градска болница. 

Общопрактикуващи лекари днес протестират още в Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Шумен.