Според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва във вота само в една коалиция
Изтече срокът, който ЦИК даде на двете коалиции „Движение за права и свободи - Ново начало” и „Демокрация, права и свободи – ДПС” да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им. Това се наложи, защото според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва във вота само в една коалиция. В момента ДПС присъства и в двете коалиции, пише NOVA

По неофициална информация нито една от двете фракции не е изпълнила указанията на ЦИК до изтичането на крайния срок – 17.00 ч. в събота. В ефира на „Офанзива с Любо Огнянов” Румен Йончев, председател на партията „Земеделски народен съюз”, която е част от коалицията около Ахмед Доган, потвърди, че коалицията няма намерение да изключва партия ДПС от състава си и не е изпратила никакви документи към ЦИК.

Илхан Андай: Решенията на ЦИК за ДПС ще звучат като предизборен дразнител

По неофициална информация коалицията вече е сезирала ВАС. Има и още една жалба от тази коалиция. Тя е заради решението на ЦИК от понеделник да не входират официално документите за регистрация за изборите. Към момента няма потвърждение от фракцията около Пеевски дали са подали документи към комисията и дали ще се обърнат към ВАС за решаването на казуса.

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска политическите партии


Решението на ЦИК дали двете коалиции ще получат отказ за регистрация на предстоящите избори трябва да стане ясно на редовното им заседание – в понеделник от 10.30 ч. Според експерти обаче приемането на документи без входящ номер създава правни неуредици, които самата комисия не иска да реши.
„Съществува вариант, при който би могла ЦИК да не формира мнозинство от 2/3, за да вземе ясно решение, което на практика пак е отказ от регистриране. Свидетели сме на действие на Комисията, което очевидно показва желание да не се намесва във вътрешно-партийния спор като арбитър. И използва онази разпоредба в кодекса, при която може да даде указания на партии и коалиции, които са подали документи за регистрация, за да отстранят проблеми и несъответствия”, поясни тя.

Въпреки, че все още няма решение на ЦИК по казуса с ДПС, двете фракции на партията продължават да не отстъпват от позициите си, че няма да се откажат от името. Очакванията на приближените до Доган са ЦИК да регистрира ДПС с председател Джевдет Чакъров. Аргументите им са, че тяхната регистрация е била първа. Изразиха и намерения да търсят правата си по съдебен път, ако все пак решението на комисията не е в тяхна полза.

„Очаквам административния орган в лицето на ЦИК да регистрира единственото Движение за права и свободи с председател доц. Джевдет Чакъров. Има един основен принцип в правото, идва от латинско време – „Който е пръв по време е и пръв по право”. Ние отговорихме на това условие. На второ място Делян Пеевски и неговата група са изключени от ДПС. Всички юридически действия ще бъдат предприети от наша страна, когато му дойде времето”, заяви Илхан Кючюк.

Радев: Ако едно общество продължава да се отнася с безучастие - то е обречено на разпад

„От този час нататък, каквито и решения да вземе ЦИК по отношение на ДПС, те ще звучат само като предизборен дразнител, но не и с правна стойност. Всичко вече е в полето на ВАС. Съдът ще измие дори срама на ЦИК от безсилието и зависимостите. Съдът ще извади казуса от батака, ако мога така да кажа. Говоря и за двата момента, както за днешния срок, така и за евентуалното регистриране на ДПС”, обясни Илхан Андай.

Това, че Централната избирателна комисия е насрочила редовното си заседание за понеделник, скъсява с почти 24 часа времето, в което Върховният административен съд трябва да вземе решение. От друга страна Изборният кодекс дава срок до 21 септември да бъде вписана партия или коалиция след решението на съда, ако магистратите отхвърлят отказ на ЦИК за регистрация. В такъв случай Избирателната комисия трябва незабавно да регистрира коалицията за участие в изборите, независимо дали срокът за регистрацията е изтекъл, но не по-късно от 35 дни преди изборния ден. Това е записано и в хронограмата, която ЦИК публикува за изборите през октомври. Следващата важна дата е 24  септември когато партии, коалиции и инициативни комитети правят предложения до Районните избирателни комисии за регистрация на кандидатски листи.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня