Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
87605

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
  • Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
  • Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците

Образователният министър по времето на кабинета „Орешарски" Анелия Клисарова категорично отрече обвиненията на настоящия министър Меглена Кунева, че тогавашното правителство е виновно за слабите резултати на седмокласниците.

Вчера Кунева отправи директни обвинения към правителството на Пламен Орешарски за ниските оценки, които учениците в 7-и клас получиха на Националното външно оценяване.

По думите на Кунева тези деца са показали слаби резултати и на същия изпит преди 3 години, когато са били 4-и клас, но никой не е взел мерки това да се промени.

Каква е причината за рекордния брой двойки на изпита по математика след 7-и клас

Министър Кунева заяви пред БНТ, че отговорност за двойките в седми клас носи предишното правителство:



"Предупреждение за този резултат за изпитите след 7-и клас е имало още преди няколко години. И това е лятото на 2013-а година. Тогава е станало ясно, че випускът, който тази година е 7-и клас, се е представил много зле на външното оценяване. Тези данни в момента, в който се появят, година за година трябва да се анализират и да се вземат съответните мерки".

Бившият образователен министър Анелия Клисарова отрече обвиненията:

"Това твърдение не е вярно, защото, първо, именно с това правителство ние подготвихме закон за предучилищното и училищно образование. И след смяната изчезнаха добрите предложения от него. Второ, наредбата беше готова. Аз не съм съгласна, че с повечето учебници постигаме по-добри резултати. Всички наши предложения, които бяха съгласувани и с учители, и с родители, отпаднаха, не бяха обсъдени, а просто защото са предложени от една политическа сила, бяха махнати".

Справка показва, че децата, които тази година са били в 7-ми клас, са родени през 2002 -2003. Те са били първокласници през 2009 година, когато започва управлението на кабинета „Борисов 1" - на 15 септември начело на просветното министерство е била все още Йорданка Фандъкова, сменена, след като става кмет на София, от Сергей Игнатов.

А 2009-а започва с образователен министър - съпартиеца на Кунева Даниел Вълчев. По това време главен секретар на министерството е сегашният заместник-председател на „Движение България на гражданите" Димитър Танев.