Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
97390

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
  • Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
Издирването на Боян Петров приключи безуспешно. Тази сутрин бе извършен последен оглед на връх Шиша Пангма с хеликоптер, а по-късно през деня китайските власти обявиха, че прекратяват издирвателната операция и по земя.

Боян Петров беше забелязан последно на 3-и май да изкачва своя 11-и осемхилядник - връх Шиша Пангма. Издирването му започна три дни по-късно, като в него се включиха два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти, както и хеликоптери. Алпинистите обходиха всички височинни лагери и достигнаха до 10 метра от върха, но единствените открити следи от Боян бяха инсулиновата му помпа и някои негови инструменти.

Първата информация за изчезването на Боян Петров се появи на 6-и май. Тогава унгарски алпинист Давид Клайн съобщи, че българинът е тръгнал сам на атака към Шиша Пангма ден преди останалите от групата и е забелязан последно на 3-и май през бинокъл на няколкостотин метра под върха.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

Операцията по издирването започна още на 6-и. Китай ангажира в нея около 100 души, включително и една от най-известните си алпинистки – Лиу Джинг, която също смятала да атакува върха, но се върнала назад заради лошото време.


Пред Дарик в акцията обяви, че се включва и един от най-известните шерпи алпинисти – Мингма Шерпа: „Познавам много добре Шиша Пангма. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. Преходът е голям и половината е заледен. Затова си мисля, че може да е спрял там и може би е в района".

Правилно ли разбирам, че ще отидете да помогнете в спасителната операция за нашия алпинист?

"Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е истински джентълмен и един от най-добрите катерачи – не само в България, но и в света. Така че ние също сме много разстроени. Той е истинска знаменитост и много мил човек".

Атанас Скатов: Пукнатина може да е погълнала Боян Петров

Лошото време обаче блокира опитите както на наземните екипи, така и на хеликоптерите. Първи полети бяха направени едва на 12 май. В същия ден два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина, където имаше надежди, че може да се намира Боян Петров. На следващия ден китайската група достигна на 10 метра от самия връх, а на връщане е откри в близост до Лагер 3 инсулин, инсулиновата помпа на Боян, някои негови инструменти и тениска.

Оттогава до днес времето отново не позволяваше полети с хеликоптер. Дълъг полет обаче е бил извършен тази сутрин, каза за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист: „Имаше полет тази сутрин. Летели са даже до лагер три – час и половина. Прегледали са всички точки,които бяхме предвидили първоначално, плюс още много места, но за съжаление няма абсолютно никакъв знак от Боян. Върнали са се обратно в Катманду. Не виждаме какво повече можем да направим и сме казали на китайците, че предпочитаме да запазят хората здравето си. Няма да има повече полети. Работата на земя остава решение на китайската страна“. 
 
По-късно през деня китайската страна обяви, че прекратява търсенето и по земя, което сложи и окончателен край на цялата издирвателна операция.
 
Боян Петров остава българският алпинист с най-много изкачени осемхилядници – общо 10. Дни след като покори Манаслу през 2015-а Петров каза в интервю за Дарик:

Боян Петров през 2015-а пред Дарик

„Като теглиш чертата накрая, разбираш, че надвиваш себе си, нищо по-особено. Поставяш си препятствия, поставяш си цел и правиш всичко възможно. Накрая идва щастието, че си преодолял поредното нещо в живота, което всъщност го осмисля. Като се върна назад, върховете са ми опорни точки. Ако някоя година не изкатеря нищо, ми е някак празно. Затова просто искам хората да си имат върхове, които да им осмислят живота“. 
 

Кой е Боян Петров?

Боян Петров бе спечелил не една житейска битка досега.
 
Два пъти излиза победител от битка с рака. С инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.
 
След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.
 

Боян Петров е баща на две деца. А жената, която през последните години винаги го подкрепя, е Радослава Ненова.

Радослава Ненова: Планината искаше Боян за себе си, аз - за мен