Междуведомствена работна група, в която участват представители на МВР, ИА "Автомобилна администрация" и Министерство на електронното управление, е изготвила предложения за дигитализация на регистрацията на автомобили. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в отговор на народния представител Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Вътрешният министър заявява, че са предприети действия за интеграция на системите на МВР и ИА "Автомобилна администрация" за обмен на данни от удостоверяването на за индивидуално одобряване от автомобилите. 

От отговора на служебния министър на вътрешните работи става ясно, че се разработва програмно осигуряване за първоначална регистрация на нови превозни средства, като се предвижда се използват дигитални сертификати за съответствие. 

Работната група разработва и нова информационна справка със свободен достъп в Портала за електронни административни услуги на Вътрешното министерство, чрез която да се проверява статута на регистрация на колата – дали е валидна или прекратена, която ще предоставя на гражданите информация за актуалното състояние по процеса на регистриране.


Калин Стоянов припомня, че към момента има възможност за онлайн заявяване за регистрация на автомобили и прекратяването ѝ по електронен път чрез Портала за електронни административни услуги на Вътрешното министерство с валиден електронен подпис.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"