/ Георги Димитров, DarikNews.bg
Правителство, парламент и местна власт следва да действат в синхрон независимо от идеологически пристрастия, различия и липсата на доверие между институциите. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в отговор на въпрос на народния представител Рая Иванова ("Възраждане") как оценява държавната политика по осигуряването на вода за питейно-битово водоснабдяване и напояване на земеделски култури. 

Единствената легитимна цел на всички нас е възможно най-малко граждани да са поставени в неприемливата ситуация да нямат нито капка вода или да са потопени под вода в европейска държава в 21 век, заяви служебният премиер. "Да, има климатични промени и извънредни ситуации, но има и решения", заяви той. Главчев каза, че проблемите са проблеми на цялото общество, към които следва да подхождаме отговорно, не само когато сме изправени пред водна криза. Водата е въпрос на национална сигурност, спрямо който не може да има политическо разделение и разногласие, нито оправдания, свързани с парламентарната криза, посочи още Димитър Главчев. 

Той припомни, че с негова заповед от 27 август 2024 г. е създадена работна група за справяне с безводието в страната, която има за цел да идентифицира краткосрочни мерки за решаване на проблема с водоснабдяването и напояването на земеделските култури, както и да предложи конкретни решения за подобряването на ефективността и контрола, за да се гарантират водните запаси в страната. 

Мерките за преодоляването на проблемите са свързване с проучване и изграждане на нови водоизточници или резервно захранване от водоснабдителни системи от съседни населени места, изграждане на язовири, реконструкция и подготовка на резервни водоизточници за пускане при необходимост, поясни Главчев. По думите му сред мерките са и зониране на населените места за равномерно разпределяне на наличните водни обеми, реконструкция и рехабилитация на водни резервоари, изграждане на довеждащи водопроводи.

Подписани са споразумения между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кметовете на общините за проектофинансиране и инвестиции за ремонт и модернизация на ВиК мрежите на стойност над 700 млн. лв. Подписани са договори от дружеството "Напоителни системи" ЕАД за рехабилитация на 24 хидромелиоративни съоръжения в страната. Обявена е обществена поръчка за проектиране на 41 обекта, които ще бъдат рехабилитирани със средства по стратегическия план за земеделието и селските райони 2023-2027 година, съобщи премиерът Димитър Главчев. 
София Господинова/БТА