Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка
95659

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Калоян Паргов за процедурата за приватизация на Общинска банка
  • Елен Герджиков за процедурата за приватизация на Общинска банка
  • Калоян Паргов за процедурата за приватизация на Общинска банка
Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че процедурата по приватизация на Общинска банка е изцяло прозрачна. БСП винаги е против приватизацията на Общинска банка, обявиха в парламента социалисти от Столичния общински съвет.

"Групата съветници на предстоящото заседание на Общинския съвет - София ще гласува срещу приватизацията", заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов. Той подчерта, че има само един явил се участник и интересът на гражданите няма да бъде защитен.

"БСП-София винаги е била против приватизацията на този така ценен актив на столицата, наречен общинска банка и на предстоящото заседание на СОС групата ще гласува срещу тази приватизация и няма да я подкрепи", каза Паргов. Има само един явил се участник, с което считаме, че интересът на софиянци няма как да бъде защитен срещу цената, която той ще предложи, коментира още социалистът и допълни: "Казваме това, защото госпожа Фандъкова неведнъж е заявявала, че е за конкурсно начало с повече кандидати и ако тя спазва този принцип, нека да направи възможното, така че тази процедура да продължи и да даде възможност на повече участници в нея. Това означава, че процедурата трябва да бъде спряна, да бъде обявена наново".

Лидерът на столичните социалисти подчерта, че явяването на един кандидат не защитава интереса на софиянци с максимално възможна цена, която може да се вземе в конкурсно начало.   

Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че процедурата по приватизацията на Общинска банка е изцяло прозрачна. От ГЕРБ отговориха на обвиненията на социалистите от Общинския съвет, че няма нарушения на законодателството. "Защо се води дискусия в Общинския съвет за приватизацията на Общинска банка? Въпросът е много ясен, отговорът още по ясен: ние смятаме, че не е присъща дейност на Столична община да се занимава с банкова дейност. Дебатите по това дали и как трябва да бъде приватизира Общинска банка в Столична община се водят от момента, от който си върнахме контрола върху банката, така че това не е нов дебат за СОС, не е идея, която ни е хрумнала сега и няма никакво бързане по тази тема", каза председателят на СОС Елен Герджиков от ГЕРБ.

Относно процедурата Герджиков посочи, че тя е стартирала през юли и не е завършила. Изминатите етапи са ясно описани в закона, включително и рекламирайки тази възможност банката да бъде приватизирана по всички канали в България и извън нея.

Процедурата е прозрачна и ясна. Написани са били покани за участие до всички банкови институции в България и са публикувани обяви във водещи икономически издания по света, включително и във "Файненшъл таймс".

По въпроса кой е кандидатът и защо е един, процедурата е достатъчно дълга, продължила е 60 дни и одобряването на кандидата в крайна сметка ще се случи с решение на КЗК и БНБ. Решението в СОС, което предстои да бъде взето е под условие, защото такъв е законът, каза Герджиков.