"Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред."

Кланиците в страната ще работят под надзора на ветеринари и полиция

Това каза пред журналисти днес след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев.

Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещнало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни.

Румен Радев: Изключително важно е държавата да демонстрира отговорността и способността си да се справи с чумата


"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев.

Той посочи и случаи, при които прасета се укриват в спалните от проверяващите. "Особено нощем в 20-километровата зона по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село", каза Дончев.

В Община Свищов взимат незабавни мерки за борба с разпространяването на Африканска чума

Вицепремиерът каза още, че вярва в българските ветеринарни власти и мерките, които те предприемат, са адекватни. Осигурена е и необходимата степен на междуинституционално взаимодействие, т.е. БАБХ има подкрепата и на МВР, и на МО, и на МОСВ, и на другите министерства, където е необходимо.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

Той отправи призив към всички политици, независимо от ранга им, към кметовете на кметства, на общини и общинските съветници - да бъдат съпричастни към мерките, които се вземат. Каза и, че има проблем с кметовете на населени места, които не съдействат достатъчно и често отправят противоречиви послания към хората.

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията на Африканска чума по свинете я съчетаем с политическа глупост", посочи още Томислав Дончев.
БТА