Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
96561

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
  • Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
3 млн. лева отпуска правителството за язовирите в община Хайредин. Това реши Министерският съвет на извънредно заседание във връзка с безопасността на язовирите. Те ще бъдат похарчени за аварийни дейности, за реконструкция на преливника на един от язовирите и за строително-ремонтни работи по цялата каскада. Ще бъде създадена и единна структура, която да осигурява техническата годност на съоръженията.

Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“
 
Рисковата ситуация на „Рогозен 1“ на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ МВР Николай Николов: „Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код "червен". Изключение прави река Скът при Мизия". Въпреки повишаващото се ниво, не се очаква да достигне опасната кота на преливане.

50 двора в село Крушовица са наводнени, но от подпочвени води уточни, комисар Николов. По думите му заради очакваните превалявания нивата на реките ще се повишат, но няма опасност от преливане. Необходимо е създаването на единна структура, която да осигурява техническата годност на съоръженията, каза вицепремиерът Дончев: "Да е въстояние да реагира веднага, с капацитет, с техника, без необходимост да се минават дълги и сложни процедури и да осигурява техническа годност на съоръженията".

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна
 
До сряда, трябва за бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона. В него ще бъде даден срок на общините да кажат дали могат да управляват своите язовири, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов: "В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат прехвърлени в управление на българската държава. Също така възнамеряваме да създадем структура или съществуваща в момента структура, към която да преминат тези язовири за управление. Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всичките съоръжения с цел недопускане на инциденти".  

БТА