Бившият премиер Бойко Борисов не дойде на заседанието на парламентарната комисия за Авиоотряд 28, на което трябваше да бъде изслушан.

Анкетната парламентарна комисията, която проверява дейността на правителствения Авиоотряд 28 и военните хеликоптери, продължи заседанието си с изслушване на стюардесите на правителствения самолет.

Комисията разследва случаите, при които въздушният транспорт не е ползван за целите на армията. Именно затова на заседанието днес беше поканен и Борисов.

Депутатите вече констатираха, че Борисов е летял над 400 пъти с Авиоотряда и близо 70 пъти с хеликоптери на Министерството на отбраната. Предстои да се разбере с каква цел, в какъв състав и с колко пари са извършвани полетите.



Все още се очаква част от изисканите данни за лицата, които са летели с правителствения самолет.

Заради огромното количество материали, които трябва да бъдат анализирани, депутатите удължиха до 30 септември срока на действие на комисията.

За ловни излети, футболни и други спортни събития са били използвани самолетите на Авиоотряд 28. Това са част от констатациите в доклада на инспектората на финансовото министерство. Временната парламентарна комисия, която разследва полетите на властта в кабинета "Борисов", проверява дали правителствен самолет е летял и до селцето на Дядо Коледа. Заявката за Лапландия е била направена до бившия премиер Борисов в края на 2009 г. от туристическа агенция, обяви председателят на комисията Венцислав Лаков от Атака.

Правителствените самолети са извършвали полети за търговци цели, извън приложното поле на Авиоотряд 28 - това е един от изводите на доклада на Инспектората на финансовото министерство. От там посочиха, че такива полети са извършвани регулярно и преди управлението на Борисов. Инспекторите увериха, че ще наложат и административни санкции.

Според доклада на инспектората заявки за полети са правили шефът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, собственика на ПФК „Левски" Тодор Батков, белгийски инвеститори, руски бизнесмени. Заявка имало и от туристически агенции.