Борисов не се появи за изслушването за Авиоотряд 28
Борисов не се появи за изслушването за Авиоотряд 28 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият премиер Бойко Борисов не дойде на заседанието на парламентарната комисия за Авиоотряд 28, на което трябваше да бъде изслушан.

Анкетната парламентарна комисията, която проверява дейността на правителствения Авиоотряд 28 и военните хеликоптери, продължи заседанието си с изслушване на стюардесите на правителствения самолет.

Комисията разследва случаите, при които въздушният транспорт не е ползван за целите на армията. Именно затова на заседанието днес беше поканен и Борисов.

Депутатите вече констатираха, че Борисов е летял над 400 пъти с Авиоотряда и близо 70 пъти с хеликоптери на Министерството на отбраната. Предстои да се разбере с каква цел, в какъв състав и с колко пари са извършвани полетите.

Все още се очаква част от изисканите данни за лицата, които са летели с правителствения самолет.

Заради огромното количество материали, които трябва да бъдат анализирани, депутатите удължиха до 30 септември срока на действие на комисията.

За ловни излети, футболни и други спортни събития са били използвани самолетите на Авиоотряд 28. Това са част от констатациите в доклада на инспектората на финансовото министерство. Временната парламентарна комисия, която разследва полетите на властта в кабинета "Борисов", проверява дали правителствен самолет е летял и до селцето на Дядо Коледа. Заявката за Лапландия е била направена до бившия премиер Борисов в края на 2009 г. от туристическа агенция, обяви председателят на комисията Венцислав Лаков от Атака.

Правителствените самолети са извършвали полети за търговци цели, извън приложното поле на Авиоотряд 28 - това е един от изводите на доклада на Инспектората на финансовото министерство. От там посочиха, че такива полети са извършвани регулярно и преди управлението на Борисов. Инспекторите увериха, че ще наложат и административни санкции.

Според доклада на инспектората заявки за полети са правили шефът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, собственика на ПФК „Левски" Тодор Батков, белгийски инвеститори, руски бизнесмени. Заявка имало и от туристически агенции.