Решението по делото е съдебна грешка, заяви защитникът на премиера Марин Марковски
Бойко Борисов ще обжалва решението по делото на Елена Йончева
97451

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов ще обжалва решението по делото на Елена Йончева
  • Бойко Борисов ще обжалва решението по делото на Елена Йончева
Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева. Това реши съдия Иво Вътев от Софийския районен съд по делото, което Йончева заведе срещу Борисов и ръководената от него партия, съобщи lex.bg.
 
Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ за 5000 лв.

Делото е заради изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година, в които той заявява на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Веднага след това тя обяви, че ще съди премиера.
 
Решението на съда е от 17 май, точно месец след последното заседание по делото. Искът беше за 20 000 лева. Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на журналистката обезщетението от 5000 лева, както и разноски по процеса за 825 лева.
 
Йончева: Да изнасяш факти не е мракобесие, ГЕРБ просто очакват покорство

Пред Дарик Елена Йончева заяви, че все още не е официално уведомена за решението на съда и очаква това да се случи.

 
Адвокатът на Бойко Борисов Марин Марковски определи решението на първоинстанционния съд като съдебна грешка и заяви, че ще обжалва.
 


"Съдебното решение на Софийския районен съд е съдебна грешка, като пак се съобразяват причините, които са довели съда до тази идея да осъди Бойко Борисов без доказателства и без законно основание. Може би има и някакви политически симпатии, по някой път съдията не е съвършен човек. Така си го обяснявам, защото доказателствата категорично определят, че г-н Борисов не е извършил нещо, което да е от категорична на непрецизните изказвания", обясни адвокатът.
 
Бойко Борисов и Елена Йончева влязоха в спор

"Затова ние ще обжалваме. Убеден съм, че втората инстанция ще ни даде пълната възможност с доказателства, които сме събрали, че става въпрос за груба съдебна грешка, която ще бъде поправена", поясни още Марин Марковски.