Министърът на културата Боил Банов се срещна с Управителния съвет на Сдружението "Асоциация на българските киносалони", съобщават от Министерството на културата. Обсъдени са превантивните мерки, приети по препоръка от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и оформени в Заповед на Министерството на здравеопазването.

Министър Банов е уверил представителите на Асоциацията, че мерките могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително и на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания, препоръчани от Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация.

Само 3 киносалона в страната затворили, но се сърдят на Банов за мерките на щаба (ВИДЕО)

Той припомни, че безпрецедентната мярка е приета с цел ограничаване на разпространението на епидемия в страната предвид неблагоприятната комбинация от два типа грип и регистрираните първи случаи на коронавирус.


По време на разговора двете страни са обсъдили и бъдещо сътрудничество. Те са изразили съгласие, че диалогът ще допринесе за взeмането на разумни и благоприятни решения в полза на българските граждани и опазване на общественото здраве.

Очакваме в рамките на утрешния ден мерките на Министерството на здравеопазването да бъдат ясно оформени и представени, като впоследствие имаме готовност да бъдат приложени, са посочили в отворено писмо до медиите, изпратено след срещата от Асоциация на българските киносалони.

Преустановяват посещенията на културни събития в НДК заради коронавируса

Представителите на сдружението искат да се разсее внушението, че киносалоните са център на зараза или опасно място за здравето на зрителите. Според тях киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора. Собствениците на киносалони са поискали от министъра на културата съдействие, свързано със Заповедта на министъра на здравеопазването.

Те искат в нея да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата отговорност за опазването на живота и здравето на хората.
БТА