БЛС алармира за липсата на 455 млн. лв. от бюджета на НЗОК
30617

Your browser doesn’t support HTML5 audio

БЛС алармира за липсата на 455 млн. лв. от бюджета на НЗОК
  • БЛС алармира за липсата на 455 млн. лв. от бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз ще изпрати писмо до Европейската комисия и ще сезира главния прокурор заради липсата на 455 милиона лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2009 г. Това съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов във връзка с информацията, че бюджетът на касата през миналата година не е изпълнен. Райчинов призова лекарите да се включат в протеста срещу намалените пари за здраве в сряда от 10 часа пред Министерски съвет.

Вероятно пациенти и лекарския съюз са прави, че държавата не изплаща редовно здравните вноски на деца-пенсионери и военни. Това заяви заместник-здравният министър проф. Иван Миланов в отговор на въпрос къде са изчезнали 455 милиона лева от бюджета на здравната каса за 2009 година. По думите му това е проблем на Министерството на финансите, а здравното ведомство може само да им напомни да плащат вноските, които държавата е длъжна да покрива за тези групи лица.

Проф. Миланов присъства на кръгла маса за проблемите в кардиологията, на която стана ясно, че с всяка година се увеличава броят на пациентите с кардиологични заболявания.

Със 7500 са повече пациентите, преминали през клиничните пътеки за инвазивна кардиология през 2010 г. в сравнение с 2009 г., сочат данните на агенция "Медицински одит". Проверката е показала, че лекари без необходимата квалификация са извършвали ехография, на някои от пациентите не е написано дали са приети по спешност, или с планов прием. Установени са случаи на неправомерно заплащане на потребителска такса. При някои от пациентите липсват епикризи. Някои от пациентите са преминавали по 7 пъти за година през най-скъпо платените клинични пътеки.



Въпреки представената статистика се оказва, че България е под средния брой за катетеризационни лаборатории в сравнение с другите страни от ЕС. В Европа на 1 млн. души се падат по 7500 инвазивни процедури, а в България този е брой е 6000.