Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепя мерките, предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов за въвеждане на по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите в пунктовете за технически преглед и на пътя с цел намаляване на замърсяването на въздуха.

Това стана ясно на среща на министъра с председателя на Управителния съвет на асоциацията Александър Миланов и изпълнителния директор Таня Груева, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
1300 автомобила с алтернативно гориво продадени у нас през 2017-а


Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите, като това се прави на база измерване спрямо данните определени от производителите.
 


По данни на ААП всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до пет години. От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии.


Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага Асоциацията на автомобилните производители.
 
Ще забрани ли ЕС дизеловите и бензиновите коли?

На срещата са били обсъдени и възможностите за промяна на методиката за определяне на данъците за МПС, така че те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за МПС.
 
Министър Димов е заявил готовност да работи в сътрудничество с ААП за прилагане на мерките срещу замърсяването на въздуха.