"Знаете, че провеждам консултации за вземане на решение за връчване на третия мандат за съставяне на правителство. Което, всъщност е последната надежда да бъде съставено такова в рамките на настоящия парламент", каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет", допълни Радев.

"За нас е интересно как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, и както виждаме ръста в индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия, вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от основната криза, тя в момента е политическата", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ. 



"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 


На консултациите при президента Радев присъстват председателят на групата в парламента Десислава Атанасова, заместник-председателят на партия ГЕРБ Томислав Дончев, депутатите Деница Сачева, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов и Делян Добрев.

"Виждате, че тук са хора, които са с много голям опит и експертиза и при решаване на кризи, които са минали в предходните години и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях", допълни Атанасова. 

"Бих искала да отбележа, че през изминалите няколко седмици, повече от месец, дори. Нашата парламентарна група предлагаше такива решения и добре, че Народното събрание, в голямата си част, ги подкрепи. Едно такова решение беше свързано с компенсациите за бизнеса, храмовете, болниците, свързано с цените на електроенергията", каза Атанасова. Тя допълни още, че и мораториумът за битовите потребители на ток, също е било на ГЕРБ, както се търси и решение за намаляване на цените на горивата. 

"Готови сме да участваме в консултациите за изход от кризите, но това не означава, че не може да има стабилно мнозинство в 47-мото НС, се е променило", каза Атанасова. 

"Няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания. Хора от приятелския кръг взимат решения и в Министерския съвет и Народното събрание и в Министерство на финансите", каза Атанасова на излизане от Президенството. 

"Тайна ли е, истина ли е, че фамилията на г-н Лорер управлява едновременно Министерството на иновациите, Здравната каса и Министерство на финансите. Съпруг и съпруга. Тайна ли е, или е истина, че министър-председателят и началникът на неговия кабинет са в някакви отношения", отговори Атанасова на журналистически въпрос кои са фамилиите, управляващи държавата.

"В момента не е подадена ръка само, в момента вече казваме, че единствено и само с ГЕРБ може да се случи съдебната реформа и ГЕРБ ще бъде нейния мотор", допълни Атанасова. 

В четвъртък от ГЕРБ-СДС върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да Ви информирам - ние няма да упражним правото за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочваме кандидат за министър-председател", заяви в четвъртък при връчване на втория мандат за съставяне на правителство пред президента Румен Радев Десислава Атанасова. 

След като мандатът бе върнат президентът Румен Радев обяви, че ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии. Целта му е да чуе как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение. Едва след това той ще връчи последния трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Радев към ПП: Необходима е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление

"Провеждам консултации с всички политически партии в парламента в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда - трети мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Явно в прокараните нови червени линии това не е лека задача, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство с "Продължаваме Промяната".

Следващите, които държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 са представители на ДПС.

По-късно през деня ще бъдат проведени консултации с "БСП за България", „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.