Няма да ни се размине, но не можем да се изолираме, когато цялата световна икономика се тресе първо от финансовата криза, след това от преминаването на финансовата криза в реалната икономика а сега това, което виждаме и на което в България трябва да се обръща много внимание, е, че кризата се пренася в криза на заетостта. Това каза в предаването „Годината” на Дарик вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева.

Безработицата расте много бързо, прогнозите за растежа в развитите страни като цяло сега са отрицателни, няма как това да не продължи. Прогнозите за развиващите се страни, за преходните и развиващите се икономики се съкратиха наполовина и може би още ще бъдат коригирани, допълни тя.

По думите й при тези условия България има предимство да е в малко по-добра позиция – фискално от гледна точка на резерви, имаме също и предимството че при нас кризата идва малко по-късно, тоест можем да видим какво става на други места и по-добре да се подготвим. Но не можем да си закопаем главата в пясъка, трябва да погледнем реално на това, което става, заяви Георгиева.

"Има неща, които са предсказуеми като рискове за нас – свиването на износа, свиването на чуждите инвестиции, това, че икономиката ни доста зависи от туризма – той ще пострада като количество и като качество, ще пострада като цена и в тези условия можем да кажем "Знаме какви са ни рисковете и ето това са действия, които логично моат да ни помогнат да се справим с тези рискове – да ги намалим или ако повече ни провърви – да ги неутрализираме". Това което казах преди време е валидно и днес: да се надяваме на най-доброто, да сме готови за най-лошото", допълни Георгиева. 

Ясно е, че ние имаме фискален резерв, значи трябва да си го пазим, защото той ни помага да стоим по-стабилно, да минем през кризата с по-малко проблеми. Но трябва да има много сериозен разговор в правителството, между правителството, частния сектор, обществото за какво можем да харчим пари, което действително ще помогне. И това, което малко липсва, е такъв съдържателен разговор, допълни вицепрезидентът на Световната банка.

По отношение на бюджетния излишък Георгиева каза, че това е една от положителните страни на нашата позиция. Няма съмнение, че това е добро нещо, защото ако да кажем по-сериозно се свие износът и чуждите инвестиции, трябва да търсим начини да засилим вътрешното потребление. По думите й обаче трябва много внимателно да гледаме този излишък, защото ситуацията е много променлива.

„Не бих се хвърлила на такива каквито и да е по-драматични мерки в момента и то е защото имаме елемент на несигурност”, коментира Георгиева предложението за пралелно въвеждане на лева и еврото. Когато е по-голяма непредсказеумостта на развитието на икономиката, тогава с такива мерки трябва да сме много внимателни, коментира вицепрезидентът на Световната банка.

Цялото интервю четете тук.