Тази седмица ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза пред БНТ социалният министър Тотю Младенов. Той ще се ръководи вероятно от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова като бъдещ вицепремиер. Ще се предложи да се събират спешно областните съвети за тристранно сътрудничество под ръководството на областните управители с участието на местната власт, бизнеса и синдикатите.

Младенов напомни, че от няколко месеца тристранният диалог е бил прекъснат, като отговорността да го води е била на досегашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който по думите на Младенов имал по-важни неща. Социалният министър се надява замразяването на диалога да бъде компенсирано. Той допълни, че засилването на социалния диалог е сред препоръките на Европейската комисия.

„Мисля, че имаме добри традиции в това отношение и когато активизираме всички структури, можем да дадем отговори на въпросите на хората и в същото време без да нарушаваме финансовата дисциплина, да търсим тези механизми, с които да стимулираме бизнеса и заетостта", каза Младенов.

Той смята, че с новия министър, синдикатите и работодателите трябва да се помисли какви са резервите да бъдат заделени средства за заетост за младите хора до 29-годишна възраст, за хора над 55 години и за хора с увреждания, за да може да се подпомогнат в максимална степен бизнесът и хората. Младенов допълни, че се прави максималното с наличните средства по програмите за заетост и около 120 000 души в момента работят по тези програми.



По думите на Младенов хората трябва да знаят защо получиха високите сметки за ток и парно и защо никой не ги е предупредил за това – нито ЕРП-тата, нито Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според министъра проверките на контролните органи, които са разпоредени и се извършват, ще дадат отговори на въпросите на обществото.