След уволнението на Дянков тристранката се събира, възстановяват социалния диалог
След уволнението на Дянков тристранката се събира, възстановяват социалния диалог / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тази седмица ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза пред БНТ социалният министър Тотю Младенов. Той ще се ръководи вероятно от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова като бъдещ вицепремиер. Ще се предложи да се събират спешно областните съвети за тристранно сътрудничество под ръководството на областните управители с участието на местната власт, бизнеса и синдикатите.

Младенов напомни, че от няколко месеца тристранният диалог е бил прекъснат, като отговорността да го води е била на досегашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който по думите на Младенов имал по-важни неща. Социалният министър се надява замразяването на диалога да бъде компенсирано. Той допълни, че засилването на социалния диалог е сред препоръките на Европейската комисия.

„Мисля, че имаме добри традиции в това отношение и когато активизираме всички структури, можем да дадем отговори на въпросите на хората и в същото време без да нарушаваме финансовата дисциплина, да търсим тези механизми, с които да стимулираме бизнеса и заетостта", каза Младенов.

Той смята, че с новия министър, синдикатите и работодателите трябва да се помисли какви са резервите да бъдат заделени средства за заетост за младите хора до 29-годишна възраст, за хора над 55 години и за хора с увреждания, за да може да се подпомогнат в максимална степен бизнесът и хората. Младенов допълни, че се прави максималното с наличните средства по програмите за заетост и около 120 000 души в момента работят по тези програми.

По думите на Младенов хората трябва да знаят защо получиха високите сметки за ток и парно и защо никой не ги е предупредил за това – нито ЕРП-тата, нито Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според министъра проверките на контролните органи, които са разпоредени и се извършват, ще дадат отговори на въпросите на обществото.